فهرست بستن

گلایه تولیدکنندگان لوازم خانگی از مجوزهای بی‌رویه واردات

گلایه تولیدکنندگان لوازم خانگی از مجوزهای بی‌رویه واردات

زمانی ارتقا کیفیت تولید داخل دغدغه مسئولان بود، اما امروز مجوز واردات بی‌رویه مازاد بر نیاز، از یک سو و ورود قاچاقی نفس تولید را بریده است و تولید کننده‌ها می‌گویند، با این رویه دیگر قدرت رقابت در بازار داخل و صادرات نداریم.

 چهارمین نمایشگاه لوازم خانگی و جهیزیه آسان از ظهر امروز با شرکت 60 برند لوازم خانگی معتبر داخلی و خارجی در شبستان مصلی تهران آخرین نمونه‌های مصرفی خانگی را در معرض دید عموم قرار داد. اما حضور پررنگ برندهای خارجی در کنار برندهای ایرانی که تلاش می کنند تا با برندهای نزدیک به نام‌های خارجی خود را به مصرف کننده عرضه کنند نیز اما و اگرهای خاص خود را دارد.

وقتی پای درد دل تولیدکنندگان داخلی در نمایشگاه می‌نشینیم از واردات بی‌رویه به ویژه قاچاق لوازم خانگی گلایه‌های بسیار دارند که عرصه رقابت را چه در گرفتن بازار و چه در قیمت تمام شده برای تولید کننده‌ داخلی تنگ کرده است.

مهدی حیدری مدیر بازاریابی و فروش یک شرکت داخلی که برندش برای هر مصرف کننده ایرانی نام آشناست می‌گوید؛ تقریبا چند سالی است به دلیل واردات بی‌رویه به ویژه قاچاق لوازم خانگی قدرت رقابت خود را در بازار از دست داده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه حدود 450 نفر در زنجیره تولید تا فروش این برند ایرانی لوازم خانگی فعالیت‌ می‌کنند، تصریح می‌کند که خبری از بازار صادراتی نیست و تقریباً‌ همه تولیدات در بازار داخل به فروش می ‌رسد که نتیجه این می‌شود که انبارها پر از کالای تولیدی به فروش نرفته است.

گلایه او از این است که با تمام سختی‌های تحریم،‌ کمبود تسهیلات و تهیه قطعات از کشورهای مختلف جنس باکیفیت تولید می‌شود، اما هنگام عرضه در بازار قدرت رقابت از نظر قیمت را با کالای چینی قاچاق که معمولا حق و حقوق تعرفه‌ای و گمرکی نمی‌پردازد ندارد.

به عنوان مثال یک دستگاه اتوی بخار تولیدی شرکت را 85 هزار تومان قیمت گذاری کردیم،  اما در بازار قیمت مشابه کالای چینی قاچاق 20 هزار تومان زیر همین قیمت است که نمی‌توان این توضیحات را به مصرف کننده داد.

نماینده برند دیگر نیز به عنوان یکی از برندهای تولید کننده یخچال و فریزر داخلی از گران‌ بودن هزینه تسهیلات و رقابت تنگاتنگ در بازار می‌گوید و می‌افزاید: اگر کیفیت را مد نظر قرار دهیم تولید داخلی تا 50 درصد زیر قیمت کالای وارداتی در بازار عرضه می‌شود، مضاف بر آن که تأثیر مثبتی در اشتغال زایی و رونق بازار نیز در پی دارد.

وی اشباع بودن بازار از انواع لوازم خانگی و نبود مشتری را یکی از دغدغه‌های شرکت‌های ایرانی دانسته و می‌گوید: در همین راستا بخشی از تولیدات مان را به بازارهای عراق و افغانستان صادر می‌کنیم. اما همه تولید کنندگان چنین توانایی ندارند و چشم به بازار داخل دوخته‌اند و تازه این اول ماجراست چرا که با برداشته شدن تحریم‌ها و ورود برندهای تراز اول و مطرح اروپایی این عرصه رقابت تنگ‌تر می‌شود.

تمام این نکات حرف‌هایی است که اغلب قریب به اتفاق شرکت‌کنندگان در نمایشگاه لوازم خانگی به آن اذعان دارند و معتقدند باید ارتباط بیشتری بین وزارت صنعت و اتحادیه لوازم خانگی برای تعیین تعرفه واقعی واردات و راهکارهای جلوگیری از ورود کالای قاچاق اندیشیده شود.

محمد طحان‌پور رئیس اتحادیه لوازم خانگی از تعداد مازاد بر نیاز شرکت‌های تولیدی ایرانی در حوزه‌های یخچال، اجاق‌گاز و کولر گلایه دارد و می‌گوید طی سال‌های اخیر بدون توجه به ظرفیت بازار و نیاز مصرف کننده مجوز تأسیس کارخانه داده شده است تا جایی که اکنون 150 تولید کننده اجاق‌گاز 100 یخچال ساز و 150 سازنده کولر داریم. در حالی که هر مصرف کننده ممکن است هر 15 سال یکبار یکی از این اقلام را تهیه کند.

خبرنگار فارس از اینکه چرا مسئولان وزارت صنعت به راحتی مجوز تولید لوازم خانگی را در اختیار افراد متقاضی قرار می‌دهند، سوال کرد که علی‌رضا محجوب نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی که در افتتاحیه نمایشگاه خانگی حضور یافته بود، اذعان داشت که نمایندگان مجلس 6 سال پیش تحت فشار رفت‌ و آمدهای افراد به مجلس برای اخذ مجوز قانونی تصویب کرده‌اند که هر فردی ظرف یک ماه بتواند مجوز تولید بگیرد.

محمود شکری دیگر نماینده مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در آسیب شناسی این موضوع اذعان می‌دارد که متأسفانه سازمان توسعه تجارت از لحاظ کارشناسی در تعیین تعرفه واردات لوازم خانگی از اتحادیه مرتبط نظر خواهی نمی‌کند و دیگر اینکه هیچ مرجعی میزان مصرف بازار داخل و هم‌خوانی آن با تولید یا واردات را ندارد.

وی به این نکته هم اشاره می‌کند، مشکل آنجاست که برخی لوازم خانگی به صورت زیر پله‌ای و در شرایط غیر استاندارد تولید می‌شود که به اعتبار تولید داخل ضربه می‌زند و ضعف نظارت در این راستا بی‌تأثیر نیست.

خبرنگار فارس با طرح این موضوع که مگر می‌شود در کشوری که چندین دستگاه نظارتی بر همه موضوعات اشراف دارند و این گونه مسائل از دیده‌ها پنهان بماند و آیا این امر چیزی جز ورود برخی خواص و رانت معنا نمی‌دهد، گفت: نظارت فیزیکی دیگر جوابگو نیست و باید سیستم ایجاد کرد که ایران‌کد یک نمونه آن بود که میلیاردها تومان برای آن هزینه شد، ولی در نهایت به دلیل کارشناسی نشدند در برخی قسمت‌ها طرح با شکست روبه‌رو شد و از  طرفی برخورد سلیقه‌ای نیز با این طرح بی تأثیر نبوده است.

نکته دیگری که حاکی از مافیای سازمان‌دهی شده در واردات قاچاق به ویژه لوازم خانگی وجود دارد، آنکه دو برابر اعتبارات عمرانی کشور رقمی معادل 20 هزار میلیارد تومان صرف واردات قاچاق می‌شود.

به اذعان رئیس اتحادیه لوازم خانگی هنوز نتوانسته‌ایم وارد کنندگان واقعی لوازم خانگی را شناسایی کنیم و بارها به وزارت صنعت پیشنهاد داده‌ایم که تأیید مجوز واردات را به ما بسپارند، تا فرد را ارزیابی کنیم که چه کالایی را از چه کشوری وارد می‌کند که در این صورت ظرف دو سال تا 50 درصد جلوی واردات لوازم خانگی مازاد بر نیاز بازار گرفته می‌شود.

وی می‌افزاید: خیلی از افراد نمایندگی را از نمایندگی‌های برندهای معتبر می‌گیرند که به نوعی واسطه محسوب شده و تنها قیمت نهایی را افزایش می‌دهند.

این در حالی است که وزارت صنعت طرحی را برای شناسایی وارد کنندگان اصلی لوازم خانگی در دستور کار دارد تا وارد کنندگان واقعی بتوانند در عرصه رقابت فعالیت کنند.

به گزارش فارس چهارمین نمایشگاه لوازم خانگی،‌ جهیزیه آسان،‌ فرش،‌ مبلمان و لوستر از اول تا ششم مهرماه در مصلی امام خمینی (ره) تهران آماده بازدید عموم است.

منبع: فارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *