«جهانصنعت»- پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت تهران به عنوان بزرگترین نمایشگاه بینالمللی صنعت خاورمیانه با حضور رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و برخی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در محل دایمی نمایشگاههای تهران افتتاح شد. این نمایشگاه که تا 16 مهرماه ادامه دارد، بزرگترین و برترین کارخانهها و شرکتهای صنعتی داخلی و خارجی و از جمله نوینترین تولیدات، تجهیزات، دستگاهها و صنایع خود را در خود جای داده است.
کشورهای مختلف جهان از جمله چین، هندوستان، ترکیه، کرهجنوبی، ژاپن، مالزی، انگلستان و ایرلند در این نمایشگاه حضور دارند البته حضور اروپاییها و کشورهای آسیای شرقی در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت تهران چشمگیرتر است.
از نکات حائز اهمیت دیگر در این دوره از نمایشگاههای بینالمللی صنعت این است که کشور آلمان بعد از شش سال امسال مجددا به صورت پاویون حضور یافته است. در این نمایشگاه علاوه بر حضور 477 شرکت داخلی بیش از 315 شرکت از 19 کشور خارجی حضور و مشارکت دارند. پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت امسال نسبت به سال گذشته در بخش داخلی 25 درصد و در بخش خارجی نیز بیش از 30 درصد افزایش داشته است.
برگزاری سه همایش با حضور مسوولان، صنعتگران، استادان دانشگاهها و پژوهشگران و نیز برگزاری چندین کارگاه آموزشی مرتبط با موضوع نمایشگاه از جمله برنامههای جانبی پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت تهران است.
خروج از رکود
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با حضور در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت: دولت باید خروج از رکود را مورد توجه قرار دهد.
رضا رحمانی با تاکید بر اینکه کار دولت برای کنترل تورم لازم و خوب بود و جای تقدیر نیز دارد، افزود: توجه نکردن به رکود و ادامه یافتن آن حتما آثار مثبت کاهش نرخ تورم را از بین خواهد برد. وی با بیان اینکه لازم است دولت خروج از رکود را جدی بگیرد، گفت: باید با تحریک طرف تقاضا از یک جهت و تحریک بازار با تزریق نقدینگی و حمایت از تولید از سوی دیگر به سمت رونق حرکت کرد.
رحمانی با تاکید براینکه برای خروج از رکود باید باب صادرات بیش از گذشته باز شود، تصریح کرد: بعد از اجرای برجام صادرات باید سهلتر شده تا تولیدکنندگان بتوانند به راحتی در این زمینه فعالیت کنند. رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه باید اراده لازم در همه ارکان نظام برای خروج از رکود و ایجاد رونق به وجود آید، گفت: اگر نرخ تورم 20 درصد شود، با توجه به کاهش آثار تورمی مشکلی به وجود نخواهد آمد بلکه به رونق تولید کمک خواهد شد.
وی با بیان آنکه برخی اوقات وجود تورم بهتر از رکود است، تاکید کرد: تورم در همه جهان هست، دولت باید برای خروج از رکود برنامه داشته باشد. رحمانی حل مشکلات تولیدکنندگان را در گرو یک کار مشترک بین دولت، مجلس و خود تولیدکنندگان دانست و افزود: توسعه مثلثی است که اضلاع آن را دولت، مجلس و تولیدکنندگان تشکیل میدهند.
رییس کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به تصویب قانون حمایت از تولید رقابتپذیر که در روزهای اخیر در مجلس انجام شده و قوانین دیگری نظیر بهبود مستمر فضای کسب و کار، قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان و قانون برنامه پنجم توسعه گفت: ما از نظر خود قوانین برای حمایت از صنعت مشکلی نداریم اما باید همزبانی و همدلی در کشور ایجاد شود و همه به این باور برسند که راه نجات ما حمایت از تولید داخلی است. وی تصریح کرد: باور همگانی به حمایت از تولید سبب خواهد شد همه تصمیمات مجلس و دولت به این سمت رفته و موجب کاهش مشکلات این حوزه شود.
حضور پررنگ بازدیدکنندگان
با گشت و گذاری کوتاه در نمایشگاه حضور پررنگ بازدیدکنندگان اولین چیزی است که جلب توجه میکند. مانند سالهای گذشته غرفه تولیدکنندگان چینی بیشتر از بقیه به چشم میخورد. اکثر غرفهداران از امکانات رفاهی نمایشگاه گله دارند. وقتی به سراغ آنها میرویم و در مورد شرایط برگزاری این دوره از آنها سوال میکنیم، همه آنها به این نکته اشاره میکنند که مانند سالهای گذشته در برپایی غرفهها با مشکل مواجه بودهاند.
عدم هماهنگی مسوولان با غرفهداران
جواد متیناحمدی، مدیر بازرگانی یک شرکت واردکننده محصولات صنعتی از ایتالیا درباره نحوه برگزاری این دوره از نمایشگاهها به خبرنگار «جهانصنعت» گفت: ما در نمایشگاههای کشورهای مختلفی شرکت کردیم و نکته حائز اهمیت این است که کیفیت برگزاری نمایشگاههای بینالمللی در خارج از کشور در مقایسه با این نمایشگاه بسیار بالاتر است. وی با اشاره به مشکلات شرکتها در برپایی غرفهها گفت: عدم هماهنگی مسوولان برپایی نمایشگاه باعث شد در مواردی همچون حملونقل وسایل و تجهیزات با مشکل مواجه باشیم. وی ادامه داد: حتی موکتهایی که در برپایی نمایشگاه استفاده میشود، کیفیت مناسبی ندارد و گاهی مراجعهکنندگان را با مشکل مواجه میکند.
سایه تحریم بر نمایشگاه
این فعال اقتصادی با اشاره به موانع ارزی در کسب و کار شرکت خود گفت: همواره در انتقال ارز مشکل داشتهایم و برای دور زدن این موانع مجبوریم با صرافها کار کنیم.
وی ادامه داد: به این دلیل که شرکتهای اروپایی زیادی با ایران کار نمیکنند، بازاریابی برای ما بسیار سخت شده است البته امیدواریم با به ثمر رسیدن برنامه جامع همکاری مشترک میان ایران و غرب، شرایط بهبود یابد.
رانت تعرفهای چینیها
وی با اشاره به اینکه جنسهای اروپایی باکیفیت مجبورند با تعرفه چندبرابری نسبت به جنسهای چینی بیکیفیت وارد شوند، گفت: به این علت که چین رابطه خوبی با ایران داشته، قطعات باکیفیت پایین و بعضا بدون گارانتی را با شرایط آسانی وارد کشور میکند این درحالی است که قطعات گارانتیدار با کیفیت اروپایی این امتیاز را ندارند.
جذابیت ایران
وقتی به سراغ نماینده یک شرکت آلمانی میرویم اما ورق برمیگردد. او اظهار امیدواری میکند که شرایط انتقال قطعات صنعتی از اروپا به ایران بهبود یابد. این بازرگان آلمانی به خبرنگار «جهانصنعت» میگوید زمانی که با سازندگان قطعات صنعتی در کشور خود تماس میگیرد، بسیاری از آنها خواستار حضور در ایران هستند اما تاکنون به دلیل موانع موجود فرصت این حضور را نیافته بودند. وی با ابراز خوشحالی از حضور در نمایشگاه صنعت ایران میگوید: امیدوارم تحریمها به پایان برسند تا بتوانیم بیش از پیش در ایران حضور داشته باشیم.
چینیها فاکتور را عوض میکنند!
سراغ چینیها که میرویم، از همه راضیتر به نظر میرسند. آنها سالها در بازار ایران تاختهاند و گویا از هیچ چیز شکایت ندارند. یک واردکننده چینی در واکنش به این سوال که چرا در اعمال تعرفه میان چینیها و اروپاییها تبعیض وجود دارد، گفت: علت این پدیده را باید در خود کشور چین یافت. وی توضیح داد: به علت قوانین داخلی کشورهای اروپایی نسبت به چین، عرضهکنندگان چینی در فاکتورهای فروش خود به نوعی تقلب انجام میدهند. این واردکننده چینی ادامه داد: عرضهکنندگان چینی فاکتور محصولات را کمتر از میزان واقعی آن اعلام میکنند این در حالی است که در اروپا چنین اتفاقی رخ نمیدهد و علت تفاوت در هزینههای یک واردکننده اروپایی با واردکننده چینی در واقع همین مساله است.
عدم اطلاعرسانی مناسب
یک واردکننده ایرانی قطعات و تجهیزات هیدرولیک از ایتالیا نیز به خبرنگار «جهانصنعت» گفت: در کل مدیریت ضعیفی بر نمایشگاههای صنعت کشور دیده میشود. وی افزود: در حالی که در بسیاری از نمایشگاههای بینالمللی از حدود سه ماه قبل تبلیغات شروع میشود، در ایران این اتفاق رخ نمیدهد. این واردکننده اظهار کرد: شرایط استاندارد اطلاعرسانی برای نمایشگاه این است که از چند وقت قبل در مورد تاریخ برگزاری و لیست شرکتهایی که در نمایشگاه حضور دارند اطلاعرسانی مناسب انجام شود اما چنین اطلاعرسانی در این نمایشگاه وجود نداشت.